Historia

Glöggtomtens glöggverkstad finns någonstans i Stockholm men han har även en filial både i Göteborg och Malmö. Därifrån kan folk hämta glögg. Eller så kör någon av nissarna ut den – som catering av glögg. Glöggtomten är känd för sitt goda humör och sin välgrundade oro för att glöggkryddorna ska ta slut.

1800-1830

Första noteringarna om Glöggtomten.

Sägnen förtäljer att Glöggtomten som liten nisse sitter vid julgröten med sina kusiner.

0005

Han får mandeln och därmed följer att kusinerna får bestämma vilken roll han ska ha i familjen.Han skulle sprida värme genom att servera glögg – till fattiga och rika. Som glöggpaket, glöggcatering – i alla former. Tomten gav honom namnet Glöggtomten – och han fick veta att Pepparkaksgumman kunde vara en framtida fiende.

ca 1890

Kryddorna – så viktiga för glöggen.

Här började det som kommit att kallas Ingefärafejden. Pepparkaksgumman – kanske av avundsjuka men mest troligt av girighet eller vansinne – hamstrar all ingefära hon kommer åt.

0006

Glöggtomten får akut brist på denna viktiga glöggkrydda och söker upp henne för att mäkla fred – och försöker byta kryddnejlikor mot ingefära. Glöggverkstan är hotad.

Under resan och den förvirring som följer söker de sig åt olika håll. Glöggen serveras dock löpande utan avbrott. Glöggtomten och Pepparkaksgumman spås emellanåt ha haft tuffa tider även yrkesmässigt då kryddorna till glöggen och pepparkakorna fortsatt är en bristvara.

2012

Håller ständigt uppsikt på glöggen.

Jultomten är orolig för Stockholmarnas välbefinnande och ser att de fryser. Han ber Glöggtomten att sprida glögg och värme till invånarna.

0009

Glöggtomten letar lokal i Stockholm för etablering av glöggverkstad under november. Han bygger ett lag med glöggnissar runt sig – Gnissar.  1 december står han redo med sin verkstad och kan servera glögg mobilt eller som catering.

IMG_0069

Under sitt letande efter Pepparkaksgumman bjuder han och Gnissarna på glögg till fattiga och hemlösa.

Som extraknäck delar Gnissarna ut julkort och säljer glögg till rika och företag. Som catering.

Pepparkaksgumman och Glöggtomten finner varandra. En kärlek baserad på respekt, glögg, pepparkakor och kryddor växer fram. Glöggtomten gör glöggen och Pepparkaksgumman kakorna.

IMG_2284

2013

Enligt Glöggtomtens egen Facebook så skaffar han nya kryddor inför glöggsäsongen. Receptet är fortfarande hemligt.Glöggtomten fördjupar sitt samarbete med CoffeeCow – för att fortsätta med sitt värv – sprida glögg, glädje och värme.

2014

Glöggtomten fortsätter att sprida glädje och värme.

IMG_6066